Behåll din personal med rätt ersättningssystem

Olika bolag har olika typer av ersättningssystem, eftersom bäst praxis varierar stort beroende på verksamhetens art, omfattning och komplexitet. Det är viktigt att man hittar rätt balans mellan fasta och rörliga ersättningar. Om man säljer produkter i butiker och en stor del av personalstyrkan utgörs av frontpersonal kan det löna sig mer med en högre fast lön istället för bonusar, men exempelvis advokatfirmor, finansbolag och säljföretag kräver mer avancerade ersättningsstrukturer för att motivera och behålla personal.

Att attrahera och rekrytera ny personal, som sedan ska genomgå onboarding och intern utbildning, det är mer tidskrävande än man tror. Det kan också bli dyrt om man inte lyckas anställa rätt personal och därför rekommenderar experterna att man betalar bättre löner och håller personalstyrkan nöjd och motiverad.

Hur vore det till exempel att skicka månadens toppsäljare till ett spa hotell med kroppsbehandlingar, ansiktsbehandlingar och olika typer av spa behandlingar som får stressen att smälta bort? På spa kan man njuta av jacuzzi, infraröd bastu, avslappnande massage, hotstone massage och hela behandlingspaket där allting ingår.

Skulle din personal känna sig extra motiverad om ni lockade med en lyxig morot? Efter en helg på spa med allt från underbart sköna behandlingar till näringsrik mat och avslappnande atmosfär kan man återkomma på måndag morgon i full kraft och verkligen ge sitt allt på arbetsplatsen. Om ni har möjlighet att erbjuda en sådan bonus till månadens, kvartalets eller kanske halvårets bästa säljare eller servicepersonal då rekommenderar vi att ni överväger att införa detta i ert ersättningssystem.